Antwerpse jeugdsector bundelt krachten in de Week tegen Racisme

Antwerpse jeugdsector bundelt krachten in de Week tegen Racisme

Op zondag 21 maart is het de Dag tegen Racisme. Die dag zijn er in Antwerpen acties op de Groenplaats, het Moorkensplein en het Kielpark. Ook de Antwerpse jeugdwerksector, waaronder Trix en onze bewoners Moving Ground, zullen op dat moment op een van de pleinen aanwezig zijn met vlaggen ontworpen door kinderen en jongeren. Zij zullen de stemmen van onze jeugd ter plaatse kracht bijzetten.

In de week vòòr deze symbolische actie hebben de vele organisaties uit de Antwerpse jeugdsector een brede waaier aan activiteiten gepland. Zo geven we samen het signaal dat racisme en discriminatie geen plaats hebben in onze samenleving en in onze eigen organisaties. De acties worden gebundeld onder de hashtag #jeugdtegenracisme en op jeugdtegenracisme.wordpress.com

Trix organiseert op donderdag 18 maart om 20u samen met Kavka een panelgesprek rond racisme in de muzieksector. Aan tafel zitten Youniss (Artist in Resident), Ufuk Demir (dj en oprichter van Champion Sound) en Joyce Loir (publiekswerker en programmator bij De Roma). Het gesprek is om 20u te volgen via onze Facebookpagina.

Een greep uit de rest van het programma

Elke dag kammen de Antwerpse jeugdorganisaties een specifiek domein uit waarbinnen racisme aanwezig is. Een overzicht van alle activiteiten van het Antwerpse Jeugdwerk kun je vinden op onze gezamenlijke website.

Maandag 15 maart '21: racisme en veiligheid (ruimte, politie)

17u - 19u: Ken je rechten en plichten t.o.v. politie met Yassine Boubout (activist, expert politionele zaken) met LGU en KRAS Kiel. 
17u - 19u: Joseph El Bacha (jeugdcriminoloog) in gesprek met KRAS Noord jongeren op STORMKOP en online.
- KRAS Zuid maakt filmpjes met getuigenissen over racisme. 

Dinsdag 16 maart '21: racisme en wonen (huurmarkt, kot zoeken, ...)

17u - 18u30:  Abel Ghekiere (doctoraat racisme op de huizenmarkt) in gesprek met KDG studenten Sociaal Werk op STORMKOP en online. 
- Filmavond 'La Haine' en debat a.d.h.v. stellingen met LGU en KRAS Kiel. 
- KRAS Berchem houdt wandelingen in de wijk met de tienerwerking en treedt in dialoog met buurtbewoners over racisme. 

Woensdag 17 maart '21: racisme in het onderwijs en op de arbeidsmarkt

9u - 12u: Joyce Loir (maatschappelijke programmatie Roma) en Katrin Laureyssens (filosoof denkkaravaan) in gesprek met kinderen van de Kleine Wereldburger bij STORMKOP. 

14u - 17u: Kinderwerking JES Borgerhout, Luchtbal, Deurne Noord en -Zuid maken vlaggen tegen racisme. Met slogans & beelden waar iedereen zich onder identificeert. 

14u - 17u: In dialoog met JES jongeren en Safe Space.  

18u - 20u: tafel met Don Pandzou over dekoloniaal denken online via StampMedia.

19u30: "Een inclusieve samenleving: de toekomst van morgen?" met Pascal Debruyne, Esma Uçan en Don Moussa Padzou (live te volgen via Roots)
- Moving Ground met Forum theater: Hoe maak je trauma's bespreekbaar? 

Donderdag 18 maart '21: racisme in media en cultuur (representatie en beeldvorming)

16u30 - 19u30: Let's talk: onderwijs en racisme met LGU en KRAS Kiel. 

17u - 19u: Hinda House (presentatrice, columniste Flair, social media addict & Piazzabegeleider) en Mohamed Barrie (oprichter studentenvereniging AYO, City Pirates, Kilalo) bij STORMKOP en online.  

19u - 20u: CultUUR talk is een live sessie te volgen via de Facebook van JES met Abdou El Haouari en Desmond Badu waarin over racisme wordt uitgewisseld met de doelgroep. 

19u30 - 21u30: Workshop ' hoe reageer ik op haatspraak' door Tumult en StampMedia.

Vrijdag 19 maart '21: racisme in de gezondheidszorg

17u - 19u: Gesprek met Ikrame Kastit (Uit De Marge) bij STORMKOP en online. 

17u - 20u: Quiz tegen racisme en discriminatie met LGU.
- KRAS Dam houdt een kunstproject rond racisme met de kinderwerking.
- KRAS Noord organiseert filmavond rond 'The Hate U Give' en treedt in debat met jongeren. 

Zaterdag 20 maart '21: alledaags racisme (opmerkingen, vooroordelen, stereotypen)

14u - 16u: Naima Charkaoui (politicologe en schrijfster oa racisme: wonden en veerkracht) in gesprek met jongeren van Theaterwerkplaats NEST bij STORMKOP en online. 

14u - 17u: meisjesgroep Girls in the City ontwikkelen een gezamenlijk gedragen vlag voor zondag 21/03. 
- KRAS Kiel houdt een online actie met gedichten en getuigenissen. 
- Lezing uit 'Yaya na Leki', een briefwisseling over hoe het voelt om als zwarte Belg, met roots in de kolonies, op te groeien in België anno 2021. Online vanuit Kavka en Trix. 

Algemeen 
KRAS Sport traint een hele week in T-shirt met antiracistische boodschappen op. Ook Habbekrats, Formaat, Tafels van Vrede, Samenlevingsopbouw en City Pirates doen mee met acties die later zullen worden verkondigd op onze overkoepelende site.